Sunay Akın'ın Ay Hırsızı kitabını okuyorum.Bu aralar sizlere bu kitaptan ilginç bilgiler aktarmaya çalışacağım.

Tıp sözcüğü nereden geliyor? 
Tıp sözcüğü Mısır'ın Teb (Thebai) şehrinden gelmiştir.Teb Mısır'ın en önemli sağlık merkezidir.Ayrıca Milattan üçbin yıl evvel Mısır’da yaşamış İmhotep’in, tarihte bilinen ilk hekim olduğu iddia edilmektedir.

Mihrimah Sultan
Kanuni'nin kızı olan Mihrimah Sultan için Mimar Sinan iki tane cami yapmıştır.Mimar Sinan'ın sultanın kızına olan aşkını belirtmeden geçmeyeyim.Mehmet Coral'ın Işıkla Yazılsın Sonsuza Adım kitabında bu platonik sevgiyle ilgili bilgiler bulabilirsiniz.Konumuza dönersek;neden Sinan hayranı olduğu kadın için iki tane cami yapmıştır?
Bu camilerin biri Üsküdar'da biri Edirnekapı'dadır.Güneş her gün,çocuğunu arayan bir anne gibi Üsküdar'daki caminin arkasından doğarken, Ay Edirnekapı'daki caminin minarelerinin arkasına saklanır.Her akşam Ay,Üsküdar Mihrimah Sultan Camii'nin saçlarını taçlandırırken,uykuya yatmak üzere olan güneş,başını,Edirnekapı'daki Mihrimah Sultan Camii'nin kubbesine dayar.
Mihrimah'ın (Mihr ü mah) anlamı da "güneş ve ay"dır.

Evliya Çelebi
Seyahatnamesiyle bilinen Evliya Çelebi'nin aslında bir dil sürçmesi sonucu seyahat ettiğini biliyor muyduk?
Evliya Çelebi bir gece rüyasında gördüğü Peygamber'den "şefaat" isteyecekken heyecandan dili sürçer ve seyahat diler.Hal böyle olunca da kendisine yol görülür.

Şimdilik bu kadar,okudukça paylaşmaya devam edeceğim.

0 yorum:

Yorum Gönder