Sunay Akın'ın Ay Hırsızı kitabını okuyorum.Bu aralar sizlere bu kitaptan ilginç bilgiler aktarmaya çalışacağım.
Tıp sözcüğü nereden geliyor?
Tıp sözcüğü Mısır'ın Teb (Thebai) şehrinden gelmiştir.Teb Mısır'ın en önemli sağlık merkezidir.Ayrıca Milattan üçbin yıl evvel Mısır’da yaşamış İmhotep’in, tarihte bilinen ilk hekim olduğu iddia edilmektedir.
Mihrimah Sultan
Kanuni'nin kızı olan Mihrimah Sultan için Mimar Sinan iki tane cami yapmıştır.Mimar Sinan'ın sultanın kızına olan aşkını belirtmeden geçmeyeyim.Mehmet Coral'ın Işıkla Yazılsın Sonsuza Adım kitabında bu platonik sevgiyle ilgili bilgiler bulabilirsiniz.Konumuza dönersek;neden Sinan hayranı olduğu kadın için iki tane cami yapmıştır?
Bu camilerin biri Üsküdar'da biri Edirnekapı'dadır.Güneş her gün,çocuğunu arayan bir anne gibi Üsküdar'daki caminin arkasından doğarken, Ay Edirnekapı'daki caminin minarelerinin arkasına saklanır.Her akşam Ay,Üsküdar Mihrimah Sultan Camii'nin saçlarını taçlandırırken,uykuya yatmak üzere olan güneş,başını,Edirnekapı'daki Mihrimah Sultan Camii'nin kubbesine dayar.
Mihrimah'ın (Mihr ü mah) anlamı da "güneş ve ay"dır.
Evliya Çelebi
Seyahatnamesiyle bilinen Evliya Çelebi'nin aslında bir dil sürçmesi sonucu seyahat ettiğini biliyor muyduk?
Evliya Çelebi bir gece rüyasında gördüğü Peygamber'den "şefaat" isteyecekken heyecandan dili sürçer ve seyahat diler.Hal böyle olunca da kendisine yol görülür.
Şimdilik bu kadar,okudukça paylaşmaya devam edeceğim.
İzlanda
Malum bugünlerde İzlanda lafını çok duyar olduk.Haberlerde sürekli İzlanda'dan bahsediliyor.Yanardağın mevsimlere etkisini ilerleyen zamanlarda hep beraber göreceğiz.Ben kulvarın dışına çıkarak İzlandayla ilgili değişik bilgiler aktarmak istiyorum.Hadi bakalım okuyup,öğrenelim.
Türk korsanlarının İzlanda'ya gittiğini biliyor muyduk?
Murat Reis'in Atlas Okyanusu'na yapmış olduğu seferlerin en ünlüsü, 12'si kadırga olan 15 parçalık bir filo ile 1627 yılında yapılan İzlanda harekatıdır. Murat Reis, bu harekata Manş Denizi'ni geçerek başlamış, Kuzey Denizi boyunca Danimarka ve Norveç kıyılarına taarruz etmiş, 20 Haziran 1627 tarihinde İzlanda açıklarında demirlemiştir. Bu bölgede 16 Temmuz tarihine kadar 26 gün kalan Türk Denizcileri, adayı kontrol altında tutmuş, 400 esir ve büyük bir ganimetle Cezayir'e geri dönmüştür. Yaklaşık 2800 deniz mili olan geri intikal seyri 27 günde tamamlanabilmiştir. İzlanda'ya harekat düzenleyen bir başka Türk denizcisi de Ali Biçin Reis'dir. O da bu seferinden 800 esir ile dönmüştür. Prof. Yılmaz Ertuna, "Türk Tarihinden Sayfalar" adlı eserinde, Türk denizcilerinin, İzlanda seferlerinin ardından, Newfoundland Adası ve Kanada'nın Labrador ve St. Lawrence kıyılarına ulaştıklarını, daha sonra güneye, Virginia sahillerine indiklerini, burada elde ettikleri esirleri İstanbul'a gönderdiklerini açıklamaktadır.
Kaynak,http://www.barbaros.biz
Barbaros Hayrettin tarafından ziyaret edilmiş, büyük sayıda kadın nüfusu buralara getirilmiş, içlerinden seçilenleri saraya hediye edildikten sonra bakiyesi midilli adasındaki üslerinde leventlerin kullanımına ayırılmış, genetik zenginliğimize katkıda bulunmuş halkın yaşadığı ada ülke; uzak akrabalarımız. (Ekşi Sözlük)
İzlanda bayrağının anlamı:Beyaz haç karla kapılı oluşunu,beyazın ortasındaki kırmızı haç yanardağları,mavi renk ise okyanusu simgeliyor.
*Haziran-Ağustos aylarında hava neredeyse hiç kararmaz.
*İklimin gereği olan gri havası ve yerleşimin yalnızca kıyılarda olmasından dolayı ,Avrupa'da İzlanda için depresyon ülkesi denir
İzlanda'dan bir efsane
Viking kızının sevgilisi uzun bir sefere çıkar,o her gün limanı gören dağın eteğinde gözleri denizlerde sevgilisini bekler,ancak o hiç gelmez ve bu kız yıllarca gelip gider bir gün ağlarken gözyaşları ile birlikte taş kesilir.
Norveç,İsveç ve İzlanda'nın en büyük limanlarının girişinde bu viking kızının heykeli vardır
Kaynak,http://kalbindeneyse.blogcu.com
Semazen
Yakınlarda yapacağım Konya gezisinden esinlenerek sizlere semazenlikle ilgili ilginç bilgiler aktarmak istiyorum.Korkmayın sakın Mevlana ve Şems'in cümlelerini yazmayacağım.Sizlerde benim gibi heryerde bu cümleleri duymaktan,okumaktan bıkmış olabilirsiniz.Sanki Mevlana yeni çıkan bir yazar,şarkıcı, sanki yıllardır yokmuş da Elif Şafak sayesinde doğmuş gibi.Tamam çok sayıda insana ulaşması,popüler olması çok iyi ama onu popülerliğe kurban vermesek daha iyi olmaz mı? Neyse bu bir bilgi bloğu konuyu dağıtmadan paylaşımıma geçiyorum.
Semazenlerin siyah hırkası kabri işaret eder.Beyaz giysileri (tennure) saflığı ve kefeni, şapkaları (sikke) ise mezartaşını ve tevhidi ifade eder.
Sema ederken sağ eli yukarıya sol eli aşağı bakacak şekildedir.Haktan halka demektir bunun manası.
Semazenlerin siyah hırkası kabri işaret eder.Beyaz giysileri (tennure) saflığı ve kefeni, şapkaları (sikke) ise mezartaşını ve tevhidi ifade eder.
Sema ederken sağ eli yukarıya sol eli aşağı bakacak şekildedir.Haktan halka demektir bunun manası.
"Allah'tan aldıklarını kendisine mal etmeden halka ulaştırmaktır; biz yokuz; görünüşte var olan; vasıtalık eden bir suretten başka şey degiliz" Aynı mealde "Göğe ağarız, yere yağarız; aleme rahmetsiz; sıfatlardan zata varırız; zattan sıfatlar alemine, zuhur alemine geliriz; alemlere rahmet olan Hz. Muhammed'de ((S.A.V).) yok olmuşuz biz demektir.
Sema vaziyeti sanki ters bir "la" şeklindedir insan gövdesiyle beraber "illa" ya tekabül eder. "la" ve "illa", müslümanlığın esas umdesi olan "la ilahe illallah"(Allah'tan başka ilah yoktur) sözünü temsil etmekle beraber mutlak varlığı ispat, ondan başka bütün mevhum varlıkları nefiy (reddetme) esasını içine alır.
Semazen olmak için nasıl bir eğitim alınıyor?
Yuvarlak bir tahtanın ortasında bir çivi vardır. Çivi, sabit bir şekilde sema etmeye alışmanız içindir. Çivinin olduğu yere antiseptik görevi görsün diye tuz da dökülür. Sol ayak başparmağı ve ikinci parmak çivinin arasına sokulur ve ilk başlarda 18 çark atılır. Sema'ya ilk başlayan tennure giymez, normal kıyafetle döner. Atılan çarklar her gün fazlalaştırılır. Bu sırada ellerimiz çapraz şekilde omuzlarımıza kavuşturulur. Bakıldığında '1' sayısı gibi gözükürsünüz. Öyle durulmasının amacı, 'Allah'ın birliğine şahadet ediyorum' anlamına gelir. Atılan çarklar fazlalaştıkça, yavaş yavaş kollar açılır. Belli bir süre sonra tennure giyilir. Sema aç karnına yapılır. Bir de mühim olan fıldır fıldır dönmek değil, dönerken Allah'ı düşünmektir.
Kaynak,http://www.semazenevi.com/