Konu nerden açıldı hatırlamıyorum ama işyerinden biri Kanuni'nin Fransa'da vals yapılmasını yasakladığını söyledi.Allah Allah diyerek konuyu biraz araştırdım,yani googleda arattım :)
Bulduğum arama kayıtlarına göre;
Şemsiye
Geçen sene parama kıyıp güzel bir şemsiye aldım.O kadar şiddetli rüzgar gördü banamısın demedi,taş gibi duruyor hala :) Garantisi olduğu için başına bişey gelirse değiştiririm düşüncesiyle fırtınada bile kapamadım şemsiyemi.Allah bütün imalatçıları benim gibi müşterilerden korusun :) Ama baktım da şemsiyede paslanmalar olmuş.Kumaşına pas geçmiş.Sanırım kurutmadan kapadığım için.Ben de şansımı denemek için Celal Birsen'in sitesinden şikayet formu yazdım,paslandı ne yapabilirim diye.Hemen cevap verdiler,gönderin yardımcı olalım dediler.Ve cevap mailinde patronlarınıda bilgilendirmişler.Ne kadar kurumsal bir firma varın siz düşünün artık.İlgilerine hem şaşırdım hem de çok sevindim.Şemsiyemi bu aralar göndereceğim,umarım dönüşte beni hayal kırıklığına uğratmazlar.Uğratırlarsa haber veririm :) Şemsiyeyle ilgili araştırma yaparken şemsiyenin tarhiyle ilgili bilgileri siz bilgiseverlere aktarmak istiyorum.
Eteklik giymiş bir bastondur şemsiye. Evet, Nazım Hikmet böyle tanımlıyor şemsiyeyi.
Şemsiye bugün her ne kadar yağmurlu havalarda kullanılsa da aslında güneşten korunmak için yapıldı. Tarihinin bundan 4 bin yıl öncesine dayandığı sanılıyor. İlk şemsiye kullanımına yağmuru az, güneşi bol Mezopotamya’da rastlanmış.
Şemsiyenin kelime anlamı nedir?
Şems, Arapça’da güneş demek. Şemsiye ise güneşlik. İngilizcede ise ‘umbrella’ kelimesi Latince’de gölge anlamındaki ‘umbra’ kelimesinden geliyor.
Peki yağmura karşı ilk kez kim kullandı?
Çinliler… Kağıttan yapılan şemsiyeler reçinelerek su geçirmez yapıldı ve yağmurdan korunmak amacıyla kullanıldı. Faslı gezgin ve yazar Janas Hanway tarafından Londra’da kullanılan şemsiye 16’ncı yüzyılın sonlarına doğru Batı dünyasında yaygınlaştı.
Türkiye şemsiyeyle ne zaman tanıştı?
Türkiye’deki şemsiye kullanımı yurtdışından getirilmesiyle oldu. 1882 yılında İstanbul’da yaşayan Robenson adlı bir İngiliz’in üretime başlamasıyla ilk yerli yapım şemsiyeler de kullanıma girdi.
Çelik telli şemsiye ne zaman icat edildi?
İngiltere’de Viktoria devrinde (Kraliçe Victoria’nın hüküm sürdüğü 1837-1901 yılları arası dönem) ahşap şemsiyenin yapım maddelerinden biriydi. Ancak ahşap pahalıydı ve ıslandığında katlanamıyordu. 1852’de çelik tellere sahip şemsiyeler icat edildi.
Şemsiyenin bakımı nasıl yapılır?
Şemsiyenin bakımının nasıl yapılması gerektiğini 20 yıldır şemsiye tamiri yapan Selami Bekgöz şöyle anlatıyor: ‘Şemsiyeyi kuruturken açık bırakın. Aksi takdirde telleri paslanır ve kapalıyken kumaşı çeker. Açık bırakırsanız gergin olduğu için kumaş çekme gibi bir sorun olmaz. Ayrıca şemsiyeyi çok rüzgarlı havada kullanmayın.’
Düzeltme;Celal Birsen 1 ay geçmesine rağmen şemsiyemi tamir etmedi,ben de şemsiyemin kaybolmasından korkarak geri istedim.Ve hiç umursamadan eski haliyle göndermişler.Üstelik çok umursamaz bir tavırdalar.Madem 1 ayda tamir edemeyeceksin neden gönderin tamir edelim diyorsun.Demek ki çok para verip şemsiye almak iyi hizmet almak demek değilmiş.Çok parayla şemsiye satmak da iyi hizmet vermek değilmiş.En güzeli ucuz şemsiye alın,canınız sıkıldıkça değiştirirsiniz.
Bir de merak ediyorum,acaba geri gönderirken kargo parasını kim ödeyecek,içimden bir ses böyle umursamaz bir tavırda olan firmanın müşterisine ödeteceğini söylüyor. (Gönderirken ben ödemiştim)
Şemsiyem geldi,tamir edemedikleri için yenisini renk farkıyla göndermişler.Buna da şükür diyorum,şemsiyeme iyi bakıyorum.