Çorba


Yemeğin olmazsa olmazıdır çorba. Eskiden pek sevmesemde şimdilerde çorbasız sofraya oturmuyorum. Kışın sıcacık bir çorbanın lezzeti bambaşkadır. Tadı olmayan brokolinin çorbası bile güzel oluyor. Sadece biraz limon ve karabibere ihtiyacı var, sonrası mmmmmmmmm :)  Benden size tavsiye sevmediğiniz birşeye biraz limon sıkın tadı hemen güzelleşiyor.

Evde yapılan çorbanın yerini tutmasada özellikle çalışanlar ve öğrenciler için hazır çorbalar hemen imdada yetişir. Her ne kadar zararlı olsalarda bazen zamandan tasarruf etmek için kullanıyoruz. Zamandan tasarruf dedim ama onunda başında karıştırarak beklemek gerekiyor, tasarruf bunun neresinde !  Tarhana çorbası hazır çorbanın anasıymış, evet düşününce çok doğru. Önceden hazırlanan tarhana belkide hazır çorbadan daha kısa sürede pişiyor ve daha lezzetli oluyor.

Gelelim çorbanın isminin nereden geldiğine;

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?
İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor. 
 

Hipnoz

Hipnoz denilince ilk aklımıza gelen gözümüzün önünde, bunu takip et deyip sallanan bir saat olmalı. Sağa sola giden gözler trans hali ve parmak şıklamasıyla açılan gözler. Hipnoz, tedavi yöntemlerinden biri. Ne kadar faydalı bu konuda bir bilgim yok ama ilginç bir yöntem olduğu aşikar. Bir ara kardeşim üzerinde çalışmış ama başaramamıştım :)



Gelelim bu ismin nerden geldiğine

Hypnos uyku tanrısı olarak tanınmıştır. Kardeşi ölüm tanrısı olan Thanatos’tur. Anneleri gece (nyx) dir. Uyku tanrısı çok eski dönemlerde Anadolu'da da yaşadıkları düşünülen Kimmerler’in ( beyazperdede ve çizgi romanlarda canlandırılan Conan'ın kavmi) yaşadıkları yerlerde ulu bir dağ eteğindeki büyük bir mağarada yaşarmış. Burası loş, gürültüden uzak, dinlendirici bir yermiş. Mağara çevresindeki bazı doğal bitkilerden yayılan gevşetici, rahatlatıcı ve uyku getirici kokular geceleri buradan tüm dünyaya yayılarak insanların uykusunu getirirmiş. İnsanlar da bu durumun sonucunda, günlük stres ve yorgunluklarının vücutları üzerindeki olumsuz etkisini gideren , vücut hücrelerini yenileyen , kendilerini güzel diyarlara götüren rüyalara dalarlarmış. Bu mağaranın içinden akan bir yer altı suyunun sesi de uyku tanrısını uyuturmuş. Mitolojiye göre tanrıça Hera Zeus ile Çanakkale ili sınırlarımızda yer alan Kazdağı ( mitolojideki İda dağı)nda aşk yapmak istemiş. Ancak Zeus Hera’ya karşı çok yakınlık göstermemiş. Tanrılar arasında en kıdemlisi olup, sürekli olarak çalışma temposu içinde olan Zeus ise Hera'yı pek dikkate almıyormuş. Bunun üzerine Hera Hypnos'tan yardım istemiş. Hera Hypnos’a rüşvet vererek ( rüşvetin ne olduğunu sormayın !) onu ikna etmiş. Hypnos Zeus'u uyutmuş ve uykulu iken de Hera Zeusu ikna etmiş. O gün gönülsüz olarak Hera'yla birlikte olan Zeus sonraları şiddetli geçimsizlik sonucu evini ihmal etmiş, mutluluğu evi dışında aramaya başlamış. Sıkça yaşadıkları tartışmalar çevrelerinin de huzurunu kaçırmış, Zeus başka kadınlarla zaman geçirmiş, Ares adlı ( savaş tanrısı) şiddet yanlısı bir çocukları olmuş ve dünya şiddetten, savaştan kurtulamamış.

Kaynak http://www.webhatti.com/mitoloji/89479-mitolojide-hypnos.html


Türkçe'deki bilgileri bitirdik İngilizce'ye geçtik sanmayın sakın. Burada evrensel bir şeyler yapmaya çalışıyoruz dimi ama...  Efenim bu aralar Tumblr sayfalarına sarmış durumdayım, güzel, ilginç sayfalar keşfettim onlardan biri de burası. Buradan edindiğim bilgiye göre İngilizce'de ki "companion" sözcüğüyle ilgili;

Companion, yani arkadaş/yoldaş sözcüğü, birlik/birleşme anlamındaki com ve ekmek anlamına gelen panis sözcüklerinden mürekkep…
Birlikte ekmek yediğin, ve/veya ekmeğini paylaştığın insana arkadaş/dost deniyor.

Kolonya

Bilgi yarışmalarını pek severim, belki bir gün bende katılır, ağzımın payını veya güzel bir para alırım  kimbilir.

Plaka diye bir yarışma programı varmış, ne kadardır var bilmiyorum ilk defa geçen gün izledim. İdare eder diyebiliriz. Oradan edindiğim ilginç bilgi ise kolonyanın adının Köln'ün eski adı olmasıymış. Burada icat edildiğinden şehrin isme verilmiş. "Eau de cologne" "Köln suyu" demekmiş.

 İlk geliştirildiği yıllarda tıbbi amaçla kullanılan kolonya, ferahlatıcı özelliğinden dolayı rağbet gördüğünden sindirim sistemi rahatsızlıklarında şeker üzerine damlatılarak alınıyor ya da şaraba katılarak içiliyormuş.

Kolonya sürüldükten sonra ferahlama hissedilmesinin sebebi, içindeki etil alkolün uçucu olması ve buharlaşırken vücut ısısını da beraberinde götürmesiymiş.
  

                     

Neandertal ve Linç

Neandertal, günümüzden 50-60 bin yıl kadar evvel, Dördüncü Buz Çağı'nda yaşadığı kaydedilen, insana epey benzeyen yaratık. Neden neandertal mi ? - Almanya'da Neander Vadisi civarında bulunduğu için Neandertal adı verilmiştir.



Linç sözcüğü, 1742-1820 yılları arasında yaşamış bir yüzbaşının, William Lynch'in adından geliyor. Pittsylvania'da yargıçlık yapan Lynch, bölgedeki haydutları nizami yollarla suçtan uzak tutmak mümkün olmayınca yeni bir yöntem geliştirdi: Çevresine topladığı silahlı adamlarla birlikte izini sürdüğü ve ele geçirdiği çapulcuları ışık hızıyla yargılayarak oracıkta "linç" ediyordu. Böylece iyi bir şey için olmasa da tarihe ismini kazıttı.

Kaynak, Dublörün Dilemması (Murat Menteş)

Nasıl uyuyorsunuz ?

Ben genelde 6 ve 9'u kullanıyorum. Aslında en sevdiğim 4 ama yüzümü kırıştırdığı için acil durumlar dışında kullanmıyorum :) Kardeşim ise tam tamına 10'daki gibi uyuyor. Nasıl nefes alıyor şaşıyorum.

Asıl mevzumuz ideal yatış şekli.

Takvim yaprağından edindiğim bilgiye göre en ideali 9 numaraymış.Bir yerde daha okumuştum şimdi hatırladım, organlar en iyi 9'da rahat ediyorlarmış.
Gece yatarken karnımızın üşümemesi için tek çare yana yatıp dizleri büzmektir.Pek çok kişinin sabah yatakten mide bulantısı,karın ağrısıyla kalkmasının sebebi ,gece karnını soğuktan koruyamamasıdır.
Bu şekilde yatınca karın kasları gevşer,gerginliği azalır.Yattığımız zaman midemiz dolu bile olsa,sağa yattığımız için solda bulunan kalbimizideki baskı azalır,kalbe rahat açılma kapanma imkanı tanınmış olur. Bağırsak gazlarımız harekete geçer,gerginliğimiz azalmış olur.

İyi uykular :)