At gözlüğü

Wipeout,özellikle babamın kahkahalarla izlediği eğlenceli, yarışma gibi gözüken ama bence esprileri yarışmayı geçen bir program. Asuman Krause'in sempatikliği ve komikliği, Orhan Ayhan'ın ilginç esprileriyle gülmek için izlenebilecek bir program çıkmış ortaya. Evet sevgili bilgi sevdalıları programımızı kısaca tanıtıp reklamını yaptıktan sonra buradan öğrendiğim engin bilgiye geçmek istiyorum.

At gözlüğü ; dar görüşlü,sabit fikirli kişileri tanımlamak için kullandığımız güzide bir deyimimizdir.Gerçek anlamına gelince de ;atlar yakın veya uzakta olduğunu kavrayamazlar. Nesneleri neredeyse iki misli büyük gören at tehlikeyi olduğundan daha yakındaymış gibi algılar. Bu nedenle de sürekli endişe içindedir.  Yarış atlarına koşu sırasında yandaki hemcinslerinden ürkmemeleri için yan taraflarını görmelerini engelleyecek gözlükler konulurken at arabalarını çekenlere sadece önlerini görmeleri, diğer yönlerde olan hareketlerden etkilenmemeleri için gözlük takılır. Yani at gözlüğü ile bakmak insan için olumlu bir davranış değildir ama atlar için durum farklıdır.

At demişken aklıma geldi , birde yılkı atı vardır. Küçükken arkadaşımın annesi bize yılkı atı gibisiniz derdi. Biz ne demek istediğini anlamazdık,bir gün elime yılkı atı diye bir hikaye kitabı çıktı,merakla okudum ve Yılkı atı olduğumuz için çok mutlu oldum.  Yılkı atı; yabani, kimseye ihtiyaç duymadan başının çaresine bakabilen,ehlileştirilemeyen at demektir. O benim evet :)