Semazen

Yakınlarda yapacağım Konya gezisinden esinlenerek sizlere semazenlikle ilgili ilginç bilgiler aktarmak istiyorum.Korkmayın sakın Mevlana ve Şems'in cümlelerini yazmayacağım.Sizlerde benim gibi heryerde bu cümleleri duymaktan,okumaktan bıkmış olabilirsiniz.Sanki Mevlana yeni çıkan bir yazar,şarkıcı, sanki yıllardır yokmuş da Elif Şafak sayesinde doğmuş gibi.Tamam çok sayıda insana ulaşması,popüler olması çok iyi ama onu popülerliğe kurban vermesek daha iyi olmaz mı? Neyse bu bir bilgi bloğu konuyu dağıtmadan paylaşımıma geçiyorum.

Semazenlerin siyah hırkası kabri işaret eder.Beyaz giysileri (tennure) saflığı ve kefeni, şapkaları (sikke) ise mezartaşını ve tevhidi ifade eder.
Sema ederken sağ eli yukarıya sol eli aşağı bakacak şekildedir.Haktan halka demektir bunun manası.
"Allah'tan aldıklarını kendisine mal etmeden halka ulaştırmaktır; biz yokuz; görünüşte var olan; vasıtalık eden bir suretten başka şey degiliz" Aynı mealde "Göğe ağarız, yere yağarız; aleme rahmetsiz; sıfatlardan zata varırız; zattan sıfatlar alemine, zuhur alemine geliriz; alemlere rahmet olan Hz. Muhammed'de ((S.A.V).) yok olmuşuz biz demektir.

Sema vaziyeti sanki ters bir "la" şeklindedir insan gövdesiyle beraber "illa" ya tekabül eder. "la" ve "illa", müslümanlığın esas umdesi olan "la ilahe illallah"(Allah'tan başka ilah yoktur) sözünü temsil etmekle beraber mutlak varlığı ispat, ondan başka bütün mevhum varlıkları nefiy (reddetme) esasını içine alır.

Semazen olmak için nasıl bir eğitim alınıyor?

Yuvarlak bir tahtanın ortasında bir çivi vardır. Çivi, sabit bir şekilde sema etmeye alışmanız içindir. Çivinin olduğu yere antiseptik görevi görsün diye tuz da dökülür. Sol ayak başparmağı ve ikinci parmak çivinin arasına sokulur ve ilk başlarda 18 çark atılır. Sema'ya ilk başlayan tennure giymez, normal kıyafetle döner. Atılan çarklar her gün fazlalaştırılır. Bu sırada ellerimiz çapraz şekilde omuzlarımıza kavuşturulur. Bakıldığında '1' sayısı gibi gözükürsünüz. Öyle durulmasının amacı, 'Allah'ın birliğine şahadet ediyorum' anlamına gelir. Atılan çarklar fazlalaştıkça, yavaş yavaş kollar açılır. Belli bir süre sonra tennure giyilir. Sema aç karnına yapılır. Bir de mühim olan fıldır fıldır dönmek değil, dönerken Allah'ı düşünmektir.


Kaynak,http://www.semazenevi.com/

0 yorum:

Yorum Gönder