İzlanda


Malum bugünlerde İzlanda lafını çok duyar olduk.Haberlerde sürekli İzlanda'dan bahsediliyor.Yanardağın mevsimlere etkisini ilerleyen zamanlarda hep beraber göreceğiz.Ben kulvarın dışına çıkarak İzlandayla ilgili değişik bilgiler aktarmak istiyorum.Hadi bakalım okuyup,öğrenelim.

Türk korsanlarının İzlanda'ya gittiğini biliyor muyduk?

Murat Reis'in Atlas Okyanusu'na yapmış olduğu seferlerin en ünlüsü, 12'si kadırga olan 15 parçalık bir filo ile 1627 yılında yapılan İzlanda harekatıdır. Murat Reis, bu harekata Manş Denizi'ni geçerek başlamış, Kuzey Denizi boyunca Danimarka ve Norveç kıyılarına taarruz etmiş, 20 Haziran 1627 tarihinde İzlanda açıklarında demirlemiştir. Bu bölgede 16 Temmuz tarihine kadar 26 gün kalan Türk Denizcileri, adayı kontrol altında tutmuş, 400 esir ve büyük bir ganimetle Cezayir'e geri dönmüştür. Yaklaşık 2800 deniz mili olan geri intikal seyri 27 günde tamamlanabilmiştir. İzlanda'ya harekat düzenleyen bir başka Türk denizcisi de Ali Biçin Reis'dir. O da bu seferinden 800 esir ile dönmüştür. Prof. Yılmaz Ertuna, "Türk Tarihinden Sayfalar" adlı eserinde, Türk denizcilerinin, İzlanda seferlerinin ardından, Newfoundland Adası ve Kanada'nın Labrador ve St. Lawrence kıyılarına ulaştıklarını, daha sonra güneye, Virginia sahillerine indiklerini, burada elde ettikleri esirleri İstanbul'a gönderdiklerini açıklamaktadır.


Kaynak,http://www.barbaros.biz

Barbaros Hayrettin tarafından ziyaret edilmiş, büyük sayıda kadın nüfusu buralara getirilmiş, içlerinden seçilenleri saraya hediye edildikten sonra bakiyesi midilli adasındaki üslerinde leventlerin kullanımına ayırılmış, genetik zenginliğimize katkıda bulunmuş halkın yaşadığı ada ülke; uzak akrabalarımız. (Ekşi Sözlük)



İzlanda bayrağının anlamı:Beyaz haç karla kapılı oluşunu,beyazın ortasındaki kırmızı haç yanardağları,mavi renk ise okyanusu simgeliyor.
 
*Haziran-Ağustos aylarında hava neredeyse hiç kararmaz.

*İklimin gereği olan gri havası ve yerleşimin yalnızca kıyılarda olmasından dolayı ,Avrupa'da İzlanda için depresyon ülkesi denir

İzlanda'dan bir efsane

Viking kızının sevgilisi uzun bir sefere çıkar,o her gün limanı gören dağın eteğinde gözleri denizlerde sevgilisini bekler,ancak o hiç gelmez ve bu kız yıllarca gelip gider bir gün ağlarken gözyaşları ile birlikte taş kesilir.
Norveç,İsveç ve İzlanda'nın en büyük limanlarının girişinde bu viking kızının heykeli vardır

Kaynak,http://kalbindeneyse.blogcu.com





0 yorum:

Yorum Gönder