Sokrates'in son gecesi

Devlet tiyatrolarının oyunlarına ara sıra giderim.Bazıları pek hoşuma gitmese de bazılarını izlemekten zevk alıyorum.,birkaç sene önce Ful yaprakları oyununa gitmiştim,değişik bir oyundu ve çok beğenmiştim.Oyunun tanıtımında şöyle bir cümle vardı "Hoşumuza giden bedenlerin içine hayalimizdeki ruhu yerleştirip adına aşk diyoruz" bu cümleyi okuyup bu oyunu izlemeliyim demiştim ve iyi bir seçim yapmışım oyunu izlemekle.

Bu senenin iyi seçimi ise Sokrates'in son gecesi oldu.Geçen senede bu oyunu izlemeyi çok istemiştim ama yer bulamıyordum,artık salonun küçüklüğünden mi yoksa her ne kadar azlığından şikayet edilsede seyirci çokluğundan mı bilmiyorum ama oyunlara yer bulmak çok zor oluyor.Neyse ki dün akşam oyunun keyfine vardım.İsminden dolayı oyunun herkesin ilgisini çekmeyeceğini düşündüğümden felsefe seven bir arkadaşımla gitmeyi tercih ettim.Oyun beklediğimden değişik çıktı.Bazı yerlerde baya güldürdü.Bazı yerlerde isminin hakkını vererek düşündürdü.Dekor,müzik,kostüm,oyuncular muhteşemdi.Kostümler çok hoşuma gitti,Melek Baykal'ın elbisesi çok güzeldi,erkeklerin giysilerinin işlemelerine bakıp durdum sürekli.
Özellikle son sahnesindeki müzik,ışık,dekor çok hoşuma gitti.
emeği geçen herkesi tebrik ediyorum ve mutlaka izleyin diyorum.

Sokrates' in Son Gecesi
Sokrates’ in baldıran zehrini içmeye hazırlandığı son gece, gardiyanı için büyük bir fırsattır. Bu sayede ünlü filozofun hem son anlarına tanıklık edecek, hem de cebini doldurabilecektir. Demokrasi, iktidar, oligarşi, savaş, adalet gibi kavramların sorgulandığı tartışma, Sokrates’ in karısının gelmesiyle başka bir noktaya taşınır.. Artık kimin Gardiyan kimin Sokrates olduğunun karıştığı gecede, olaylar istenmeyen ve beklenmeyen şekilde gelişir.

Yazan: Stefan Tsanev
Çeviren: İsmail Bekir Ağlagül
Reji: Metin Belgin
Dekor-Kostüm Tasarımı: Ali Cem Köroğlu
Işık Tasarımı: Yüksel Aymaz
Reji Asistanı: Ayşın Çukadar
Oyuncular:
Melek Baykal
Mustafa Uğurlu
M. Ali Kaptanlar

0 yorum:

Yorum Gönder