Fermuar

Kapanmayan çizme fermuarlarımla ilgili pratik bir çözüm(en kesin çözüm az biraz zayıflamak bunu biliyorum:))ararken birden karşıma fermuarın tarihçesi çıktı ve hemen sizlerle paylaşmaya koştum.
Fermuar ingilizce de zipper demek.Peki neden? Çünkü fermuarı çekerken zippp diye ses çıkıyor,madem sesi zip diye adını zipper koyayım demiş B.F.GODRICH COMPANY.Ama bu firma sadece isim babası.Fermuarın icadında birkaç kişinin emeği olmuş.İlki dikiş makinesini de icat eden Elias Howe.Ama Howe dikiş makinesiyle fazla ilgilendiğinden dolayı fermuara pek ilgi göstermemiş.Daha sonra sırasıyla Mr. Whitcomb Judson,Gideon Sundback.Gideon modern fermuar tasarımını yapmış.

Peki güzel türkçemizde neden fermuar diyoruz.Çünkü Fransızlarda "fermoir" deniliyorsa bizde de ancak fermuar denilebilir.Neden başka dillerden isimler kopyalıyoruz hiç anlamıyorum.

Peki,fermuar kalitesi Dünya çapında olan YKK firmasının ismi nereden geliyor?

1945 yılında Tokyo'ya yapılan bir hava saldırısı sırasında işyeri tamamen yok olan Tashida ,küllerinden yeniden doğmayı fermuar üretimiyle başardı.1948 yılında fermuarlarına Yoshiyida Kogyo Kabushiki Kaisha'nın kısaltılmışı olan YKK ismini verdi.

0 yorum:

Yorum Gönder