Ece Ajandaları



Ajanda denilince aklımıza ilk gelen ece ajandaları olur herhalde.Günümüzde süslü püslü birçok ajanda var ama Ece Ajandaları aklımıza ilk gelen olur.Siyah kapağının üstünde Altın yaldızlı harflerle Ece yazar.Siyah ve altın sarısının güzel uyumu vardır kapakta.

Peki neden ece'dir bu ajandaların ismi hiç düşündünüz mü? İnsanın işi gücü yok bunu mu düşünür diyebilirsiniz zira bende düşünmedim :) Geçen gün gazete okudum bu hikayeyi.Bilinen hikaye ajandanın basıldığı yıllarda ilk defa bir türk güzeli dünya güzeli seçiliyor ve kıza Atatürk  "Ece" unvanını veriyor.Bu unvan ajanadaların da ismi oluyor.Yıllarca doğru hikayenin bu olduğu sanılmış ama işin iç yüzü öyle değilmiş.

Genelde olduğu gibi bu ismin de arkasında hazin bir aşk hikayesi var.Bu hikayeyi torunlardan Seydali Göneli'den okuyalım. "Ece ismi, bizim için gizli kalmış bir yara gibidir. Dedenin üçü kız olmak üzere beş tane çocuğu var. Erkek çocuklardan en büyüğü, yani Ahmet Dayı, pilot olmayı çok istiyor ve pilot olmak için Romanya'ya gidiyor. Ece isminde güzel bir kıza âşık oluyor. Ama o kızla birlikte olamıyor, ayrı düşüyorlar. Ahmet Dayı bu aşkından dolayı İran'a gidiyor ve kayboluyor. Kendisinden bir daha haber alınamıyor. 'Ece' ismi de oradan geliyor; bizim 'Ece'miz Ahmet Dayı'nın aşkıdır. Bu hikâye gizli kalmıştır. Hatta bunu kamufle etmek için, Atatürk'ün ilk dünya güzellik kraliçemiz Keriman Halis'e verdiği 'Ece' unvanından dolayı bu ismin konulduğu söylenmiş hep. Bu hatırayı kendi içimizde daha fazla saklamanın artık bir anlamı olmadığını düşündük. Bu yüzden de bu defterlere 'aşkın defterleri' diyoruz."

0 yorum:

Yorum Gönder