Amiş (Amish)

Bugün evde canı sıkılmış otururken cold case dizisini izliyordum.Amiş mezhebinden bir kızın ölümünü araştırıyorlardı.Ben de amişleri araştırmaya başladım.

Amiş,Protestan bir mezhep.Basit bir yaşama inanıyor ve öyle yaşıyorlar.Evlerinde telefon,televizyon,bilgisayar gibi modern dünyaya ait araçlar yok.Orduya katılımıyor,fermuar,düğme gibi eşyaları bile kullanmıyorlarmış.Aynı tarz elbise giyiyorlarmış,dizide gördüğüm kadarıyla toprak tonlarında gayet sade,üniformaya benzer giysiler.Tabii modern hayatı seçme hakları da var.Ama 16 yaşına gelmeleri lazımmış bu seçim için.Diziden öğrendiğim kadarıyla 16 yaşına gelen genç dış dünyaya açılma hakkına sahip,isterse gitmeyebilir de tabii.Dış dünyayı beğenirse orada kalıyor,eğer beğenmezse ailesine geri dönüp,hayatını sade şekilde sürdürmeye devam ediyor.

Bilgisayarsız bile yaşayamadığımızı düşünürsek bu kadar sade bir hayatı sanırım yaşamamız zor olur.Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki teknolojiye karşı koymamız imkansız.Hem şikayet ediyor hem de teknoloji olmadan yaşayamıyoruz.


Ağdanın Tarihçesi



Ağda ismi nereden geliyor,ilk ne zaman hangi amaçla kullanılmış.Tarihin gizli kalmış sayfalarını açmaya hazırmısınız :)

M.Ö. 15 Haziran 696 günü Lidya uygarlığı...

Batı Anadolu'da Gediz ve K. Menderes civarında ikamet eden Lidyalıların parayı bulmalarını takiben, sahtecilik diye bir meslek dalı oluşmaya başlamıştır.
Dönemin en boş gezen Lidyalısı, Karia köyünden Aida, altın sikkeleri taklit etmek için kolları sıvar.
Biraz limon suyu, biraz şeker ve yeterli miktarda suyu harmanlar. Bir kapta köpüklenene kadar ısıtır. Daha sonra bu karışımı sikke kalıbına dökmeye başlarken kazayla bacağına döker. Karışım katılaşır, Aida bir ucundan tutup can havliyle çeker. Sonuç ortadadır. Karışımın döküldüğü bölgede tüyden eser yoktur.

Aida; sahte sikke yerine tarihteki ilk tüyleri yok edici solüsyonu bulduğunu fark ederek, seri üretime geçer, buluşa kendi adına verir.

İsim, zaman içinde, değişime uğrayarak, ağda olmuştur.

Kaynak:http://www.dashoow.com

Kelaynak kuşu



Haftasonu alışveriş atağımı bastırmak için dolaşırken gözüme bu kumaş kuşlar çarptı.English Home mağazasında satılıyor.

Hikayesi ise;Nuh Peygamber, tufandan sonra Ararat'a (Ağrı dağına) geldiği zaman 3 kuş türünü serbest bırakmış;
Barış için Güvercin,
Yeni bir çağ için Kırlangıç,
Bereket için Kelaynak kuşunu.
Halk arasında kelaynak kuşlarının soyunun tükenmesi durumunda kıyametin kopacağına inanılır.
English Home’de el yapımı olarak üretilen Bereket Kuşları, evlerinize her zaman bereket getirsin.

Ne okuyorsun

Sürekli kitap okumuyor diye şikayet edilir memleketim insanından.Oysaki bu sitede görüldüğü kadarıyla ufacıktan büyükçeye kadar baya kitap okuyucusu var.Bazen profillere baktığımda 16-17 yaşlarında gençlerin upuzun okudukları kitap listelerini görüyorum.Eğer gerçekten tüm o kitapları okudularsa okuyan bir toplumuz.Özellikle gençlerin o yaşlardan kitap okumaya başlamaları çok sevindirici.

Sitemizin adresi; http://neokuyorsun.com/

Siteye üye olunca okuduğunuz kitapların listesini oluşturuyorsunuz,kitaplar hakkında yorum yapabilir,puan verebilirsiniz.Okumayı düşündüğünüz kitaplar hakkında neler söylendiğini görebilirsiniz.Sitenin takas sistemi de var.Bu sistem nasıl çalışıyor bilmiyorum ama herhalde kitabı takas vermek isteyen kişiyle bağlantıya geçerek takas işlemini gerçekleştirebilirsiniz.Sitede olmayan bir kitap varsa ekleyebilirsiniz,yazarlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.Site şu an test yayınında,her geçen gün yenilikler yapılıyor.Mesela şu an çekilişle 5 üyesine kitap hediye ediyor.İnşallah şanslılardan biri de ben olurum :) Kısacası çok yararlı bir site.Kitap okumayı seven bir yapınız varsa bolca vakit geçirebileceğiniz bir site.


effmypic

Çok güzel efektler olmasa da tanıtmadan geçmek istemiyorum bu siteyi.Belki işinize yarayacak birşeyler çıkar.Tipik resmi yükle efekt yapayım sitelerinden.Pek ilginç olmasa da ilginç efektleri modelimizin resimleri eşliğinde ekliyorum.

http://www.effmypic.com/




Sanal çiçek

Abe şoparlarım! sevdiklerinize çiçek göndermek istemezmisiniz.Sanal çiçeklerimiz var hanımmmm.Sanal çiçekçi geldi hanımmmm.
çiçekçi kadınlar böyle hanımm diye bağırmıyordu galiba onlar çarşafçıydı galiba :) Neyse bende zaten çiçekçi değilim.

Giriştende anlaşılacağı gibi sanal çiçek gönderebileceğimiz bir siteyi tanıtacağım.

http://www.flowers2mail.com/

Bu sitede; vazonun renginden,vazoya ekleyebileceğiniz aksesuarlara kadar istediğinizi seçip, istediğiniz kişiye özel notunuzla birlikte gönderebiliyorsunuz.

Geçmiş yıllarda yaşasaydım

Sizlere çok eğlenceli bir resim sitesi tanıtacağım.Acaba 50 lerde 60 larda yaşasaydık tipimiz nasıl olurdu hiç merak ettiniz mi? (bu yıllarda yaşayanlar sanırım bunu merak etmiyorlar)


Bu siteye resmimizi yüklüyoruz ve gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra istediğimiz yıldaki şeklimiz karşımıza çıkıyor.Güzide resimlerimi örnek yaptım sizler için.(Üst dudak biraz ince geldi,idare edin artık)









Online müzik siteleri

Müzik ruhun gıdasıdır,müziksiz bir hayat düşünemiyorum.Özellikle çalışırken mutlaka müzik sesi gelmeli,Hal böyle olunca da mp3 yüklemekle uğraşmaktansa online müzik dinleyebileceğim siteleri araştırmaya başladım.Online müzik siteleri oldukça fazla,bilgisayarın hızını düşürse de mp3 yüklemekten kurtarıyor bu siteler.Canım sıkılınca hemen girip bir iki şarkı dinleyip keyfimi yoluna sokuyorum.Bu sitelerin çoğu aynı kaynaktan beslendiği için hemen hemen aynı şarkılar oluyor içinde.Bu sitelerin en güzeli sanırım last.fm ama o da artık ücretli oldu.Eskiden doya doya dinlerdim ama şimdi sadece 30 şarkıya izin veriyor.30 u doldurunca ücretli üye olmak gerekiyor.Last fm'de dinlediğiniz şarkılara göre otomatik liste oluşuyor ve tarzınıza uygun şarkıları ard arda dinlemeye başlıyorsunuz,tabii parayı veren şarkıyı dinler oldu artık.


Aşağıdaki linklerden müzik sitelerine ulaşabilirsiniz.


Brain Buddies


Facebook oyunlarından birini tanıtacağım.Bu oyunun varlığından sanırım çok geç haberim oldu.Haberim olunca da bağımlısı oldum.Oyunun vaadi beyin ağırlığımızı ölçmesi.Oyun 4 bölümden oluşuyor.Hafıza,mantık,hesaplama ve görsel.Bu bölümlerden alınan puanlar toplam puanı oluşturuyor.Aynı zamanda bölümler içinde rekor kırılınca çeşitli ödüller veriliyor.Mesela benim ödüllerim hafıza efendisi,mantık lideri,hesap uzmanı,görsel yetenek,bonus toplayıcısı,bonus patronu.Ne kadar çok özelliğim varmış :) Bu oyunu oynayan arkadaşlarınızın puanını görünce onlarla yarışmaya başlıyorsunuz.Böyle olunca da hırs ve dolayısıyla da bağımlılık yapıyor.Bu oyununda hilesi varmış ama ne zevki kalır ki o zaman.Zeka oyunu sevenler için tadından yenmez bir oyun.Facebook üyeliğiniz varsa buradan yükleyebilirsiniz. http://apps.facebook.com/brainbuddies/

Busuu.com


İnternetin insanın gelişimine olan katkısı yadsınamaz.Kocaman bir ansiklopedi parmaklarımızın ucunda.Ne tür bilgi ararsanız bir kaç tıklamadan sonra karşınızda.Bilginin türü sizin ilgi alanınıza kalmış,yararlı konular olabileceği gibi öğrenmesek de yaşayabileceğimiz konularda olabilir.
Bugün sizlere yararlı bir siteden bahsedeceğim.Malum ingilizce dünya dili,internette gezinmek için bile bu dile ihtiyacımız var.
http://www.busuu.com/enc/home bu sitenin ingilizce öğrenmenize faydası olacaktır.Yararlı uygulamaları var,ama biraz olsun ingilizce bilgisine sahip olmak gerekiyor siteyi kullanabilmek için.Resimlerle anlatmaya çalışmışlar ama bazen anlaşılmıyor,bu durumda da sözlük imdadınıza yetişiyor.Sesli uygulamaları da olduğu için telaffuz için de uygun.Bazı uygulamaları ücretli üyelik gerektiriyor ama onlar olmasa da oluyor.İngilizce öğrenmek isteyenler için bu siteyi tavsiye ediyorum.

Lafacan.net


Lafacan.net bir kelime oyunu sitesi.http://www.eksiduyuru.com/ sitesinde öğrenmiştim burayı.Ve müptelası oldum.Yenilen pehlivan güreşe doymzmış misali yenildikçe oynadım.Puan olarak alt sıralardayım ama gözüm yükseklerde.Bazıları gerçekten bu işin piri olmuş,daha sen ne olduğunu anlamadan ueni mat ediyorlar.Sanırım zamanla olacak birşey bu.Birde yüksek puanlı olan oyuncular alt sıradakileri masalarına kabul etmiyor.Başlarda çok sinirlenmiştim bu duruma kendimi ezik hissetmiştim hatta kendime kara liste oluşturdum,kabul etmeyenleri listeledim.Bİrgün bende puanımı yükseltince onları masama kabul etmeyeceğim :)
Ama öğrendim ki puanı yüksek olan düşük puanlı biriyle oynayıp kazanınca çok az puan alıyormuş.Biraz hak verdim onlara.Tabi yenilerle oynamak sıkıcıda olabiliyor zira bende biraz tecrübe kazandığım için yenilerle oynayınca sıkılıyorum,buna burnu büyümek deniyor sanırım.Her an birinin kara listesinde adım geçebilir.
Lafacan, üye kabul etmiyor,neden olduğunu bilmiyorum.Ben bu adresten üye olmuştum,belki sizde olabilirsiniz. http://www.lafacan.net/s/register.aspx